»Kezdőlap  » Galéria  » Képes kalauz  » Online helyi újság  » Civil szervezetek  » Intézmények  » Helytörténet  » Programok  » Kapcsolat 


MANN GYULA: A piros iskolába jártam - XVIII. fejezet

XVIII. "Az én anyukám nagyon ügyes!"

Ezek az idők életem szép éveinek számítottak. Még kisiskolás gyerekek apja voltam, volt munkahelyem és munkám, amit, mert erre készültem, szerettem is. Az emberi élet minden szakaszának meg vannak a magához illő feladatai: iskolai tanulmányokat folytat, foglalkozást szerez, párt talál magának, otthont teremt és szülővé lesz. Ez ugyan sablonosan hangzik, de jó adag szerencsével és tudatossággal élhetővé teszi az életet. Más kérdés, hogy ezeket a kereteket milyen tartalommal tölti meg. Boldog akkor lesz, ha a munkájában elismerik, a párja viszontszereti, ha csakugyan otthona van, és legalább olyan szülővé válik, mint amilyenek az övéi voltak. Hányszor hallottam: "ezek már nem azok az idők" vagy "ezt ma már nem lehet megcsinálni". Én azt hiszem, az idők csak bennünk változnak, és amire azt mondtuk, hogy ezt ma már nem lehet megcsinálni, arról utólag bebizonyosodik, hogy lehetett volna, de mi meg se próbáltuk. Úgy látszik egyszerűen kishitűek voltunk.

De térjünk vissza a múltba. Történetem egy kislányhoz - lehetett úgy harmadik-negyedik osztályos - fűződik. Mindig a sarkamban járt és tőle telhetően iparkodott segíteni. A nevére már nem emlékszem, szőke, jól ápolt kis teremtés volt. Egy idő után, ha nem láttam a sok gyerek között, feltűnt a hiánya. Egy alkalommal előadta rejtett gondolatát, és valahogy így kezdte: "Az én anyukám nagyon ügyes! Sokat tudna segíteni Gyula bácsinak. Szóljak neki?" Ezt az ajánlatát egy ideig még ismételgette. Az apját soha nem ajánlotta segítségül. Apát keresett. Ekkora bizalmat ritkán kap az ember. Én meg nem is érdemeltem ki, mert amikor a pályaépítésbe kezdtünk, többeknek is úgy érveltem, mindezt azért teszem, hogy a saját gyermekeimnek legyen hol korcsolyázniuk. Csak később vettem észre, hogy ezek milyen sokan vannak.
    »VISSZA 


                              nti WEBDESIGN