»Kezdőlap  » Galéria  » Képes kalauz  » Online helyi újság  » Civil szervezetek  » Intézmények  » Helytörténet  » Programok  » Kapcsolat 


    


LEGYENEK ÖNÖK IS MILLIOMOSOK /2001. március 13.)    

************************************************************************************************************

AKADÁLY!Ez az oszlop került a Zsókavár utca 15. előtti Közösségi Ház elé a járda közepére.
Az alábbi levelet  írtuk Németh Tibor Úr, a Hivatal Városüzemeltetési Osztályának
vezetője részére:


Németh Tibor Úr részére
főosztályvezető


Tisztelt Főosztályvezető Úr, Kedves Tibor!

A mellékelt fényképen látható oszlopot az építő cég az Újpalotai Közösségi Ház (Zsókavár utca 15.) bejáratával szemközt, a járda közepére állította.
Ezzel akadályt állítottak a járdán közlekedők, köztük a gyerekkocsival, rokkantkocsival érkezőknek.
Kérdezem, hogy engedélyezte-e valaki a Polgármesteri Hivatal részéről ezt az oszlopállítást? Engedélyköteles ez egyáltalán?
Szíves válaszát a www.ujpalotainfo.hu oldalon az Online helyi újság c. rovatban közöljük.

Köszönettel: Várhegyi Gábor (Újpalota 2000)


............................................................................................................................................................................

MEGÉRKEZETT A HIVATAl VÁLASZA:
.......................................................................................

Radetzky Mars és indiai elefánt a Fő téren


 A baloldali képen medveidomítás látható az első alkalommal 1978. májusában megrendezett Újpalotai Napokon, a Pattogós utcai parkban.
A jobboldali képen indiai Réni az indiai elefánt szórakoztatja a közönséget a 25. alkalommal megrendezett Újpalotai Napokon, 2017. június 11-én, a Fő téren.
A jubileumi városrészi ünnep program összeállítása hasonlított az előző évekéhez, de természetesen újdonságokkal is szolgálta a nagyérdeműt. A két és fél napig tartó kínálatban ezúttal is többségben voltak a családi programok: tánc és sportbemutatók, játszóház, bűvész, állat szépségverseny. Ezúttal is színpadra léptek a XV. kerület művészeti csoportjai: a Hubay Jenő Zeneiskola klarinét-szaxofon együttese, a Dózsa Gimnázium és Táncművészeti Szakközépiskola diákjai, a Szilas néptánc együttes és néptánccal a Mozdonyvezető utcai óvodások.
Esténként pedig különféle műfajú koncertek zárták a napi programokat. Meglepetésnek és újdonságnak számított a MÁV Szimfonikus Zenekar koncertje, amely komoly sikert aratott. Ugyancsak nóvumnak számított az elefánt bemutató. A barátságos és az idomárnak szót fogadó Réni, az indiai elefánt a Szentmihályi út túloldalán tanyázó cirkusztól - előre nem jelzett programként - sétált át a Fő térre.
Volt stand up comedy, swing koncertek és bravúros volt a Muddy Shoes Band blues koncertje. Záró programként, a teljesen megtelt Fő téren a KFT lépett fel, majd tűzijáték zárta a 25. Újpalotai Napokat.
Dréher János képei a Vízivárosi Galériában


 

 

2017. március 8-án, este zsúfolásig megtelt a Vízivárosi Galéria Dréher János festőművész kiállításának megnyitójára.  P. Szabó Ernő gondolatait Balázs Sándor művészeti író olvasta fel a váratlanul megbetegedett művészettörténész helyett. Dréher János mostanában kétlaki életet él. Alkotásai nem férnek el a Nyírpalota utcai lakásában, ezért a műterme és művészeti munkája jelenleg a II. kerülethez köti.

A Munkácsy díjas festőművészt talán Novotny Tihamér ismeri a legjobban. Szerinte „Dréher nézőpontja közelre hajoló, mert nem a házra koncentrál, hanem a falra, s a falon keresztül inkább a vakolatra, és a vakolat segítségével az elvont részletekre, s a rétegrészleteken át magára az anyagra és arra a gyakorlati eljárásra, mely képes megszülni, egy másik, az önmaga lábán álló autonóm művet."

Dréher művészetének kulcsszavai: a titok és a csönd. Ez egyrészt a művész szemlélődése és meditatív csöndjére utal. … a mindennapi, mondhatni egészen profán matériákból jelentéssel bíró új minőség, műalkotás keletkezik. Képei kimerevítik a pillanatokat, osztott terülkbe zárva emlékeznek és emlékeztetnek a mérhetetlen, de számunkra mégis múló időre." (Szeifert Judit)

Dréher János CSEND –TÉR - festmények című kiállítása 2017. március 29-ig látható a Vízivárosi Galériában, a II. kapás utca 55. szám alatt.
Kelemen Á.

33 év után megszűnik az Újpalotaiak Baráti Köre Egyesület!

2017. február 17-én, pénteken a Zsókavár utca 15. szám alatti Közösségi Házban megbeszélést tartott az ÚBK. A megjelent 15-20 fő egyhangúlag hozta meg döntését, mely szerint megszüntetik az Újpalotaiak Baráti Köre Közművelődési és Érdekvédelmi Egyesületet. Információink szerint az utóbbi időszakban már csak tizenöten jártak el az összejövetelekre. Baráti körként továbbra is együtt maradnak, de már az egyesületi szervezeti háttér nélkül. Az 1984. május 10-én alakult egyesület az egyik legrangosabb civil szervezete volt a XV. kerületnek. A rendszerváltás előtt a Szabadidő Központtal közösen, később önállóan szervezték a Társalgó sorozatot, mely a rendszerváltásig a szabad véleménynyilvánítás egyetlen fóruma volt a kerületben. 89-től több évtizedig működő helyi újságot indítottak Toronyhír címen. Az első önkormányzati választáson – Tóth Tihamér személyében – egyéni képviselőt juttattak a  városházára. Az utóbbi években az ÚBK közéleti aktivitása háttérbe szorult, elsősorban szabadidős programokat, buszkirándulásokat és könyvklubot szerveztek. Az egyesület megszűnéséhez minden bizonnyal két dolog hozzájárult: a tagok előrehaladott életkora, és az elnök Báthory Béla váratlan halála 2017. január 7-én.

Érdekes összecsengés, hogy február 17-én ugyanabban a helyiségben (A Zsókavár utca 15-ben) döntöttek az egyesület megszűnéséről, mint ahol 33 évvel ezelőtt kimondták az ÚBK megalakulását. A mellékelt csoportkép az egyesület fennállásának 30 éves évfordulóján, 2014. május 10-én készült. (Fotó:Vargosz)
 1996-óta Anno Művészeti Hét

 

2016. november 18-án este a Csokonai Művelődési Házban Tóth Lajos igazgató és Hajdu László polgármester ismét felkötötte a nemzeti színű szalagot a mikrofonra, és ezzel kezdetét vette az idei Anno Művészeti Hét. Ismert, hogy a nemzeti színű szalagot még az első Anno Művészeti Hét alkalmából Szikora Róbert előadóművész ajándékozta a Csokonainak. Ezzel a szalaggal ünnepelték annak idején a helyi Ipartestület épületének (a mai Csokonai) az átadását, melyet Szikora nagyapja tervezett. 
A huszadik alkalommal megrendezett Művészeti Hét alkalmából tíz nap alatt 25 emlékezetes programot szerveztek a három városrészben. A VII. Rákospalotai  Rövidfilm Szemlével indult a program, Pestújhelyen sikerrel szerepelt a Kolompos együttes, Újpalotán Svejk vagyok címmel Mikó István Jászai Mari-díjas színművész estjét láthatták és Eperjes Károly Kossuth-díjas színművész zenés irodalmi estjével az Eötvös utcában zárult a sorozat.

Tudósítónktól. Fotó: Vargosz XV. Média

Jubileumhoz érkezett a vetélkedősorozat


 
                  A Kolozsvári Református Kollégium csapata                                   A László Gyula Gimnázium és Általános iskola csapata

2016. október 28-án a Zsókavár utcai Közösségi Házban immár huszonnegyedik alkalommal került megrendezésre a Segítsd az Iskoládat! vetélkedő döntője. A négy helyi iskola (László Gyula, Hartyán, Kontyfa, Czabán) csapatai mellett a Kolozsvári Református Kollégium diákjai is részt vettek a hónapok óta zajló versenyeket záró eseményen. A fináléban általános műveltségre vonatkozó ismeretekből, leleményességből és kreativitásból is vizsgáztak. A rendkívül szoros versenyben végül a László Gyula Gimnázium és Általános Iskola csapata szerezte meg az első helyet, ám mindössze 3,5 ponttal maradt el tőlük és így szerzett II. helyezést a Kolozsvári Református Kollégium csapata. Harmadik helyen végzett a Hartyán Iskola csapata.

 
                               Szünet az előtérben                                                     Díjátadás: Németh Angéla aplogármester, Hajdu László polgármester                                                                                                                                                                és Várhegyi Gábor

A versenysorozat szerkesztője és fő szervezője, mint mindig ezúttal is Várhegyi Gábor volt. 2017-ben már negyedszázados jubileumához érkezik a vetélkedő, melynek döntőit az első alkalom kivétel (akkor a Csokonaiban rendezték) mindig a Zsókavár utcai Közösségi Házban tartották. A Segítsd az Iskoládat! Egyesületnek évről-évre partnere volt az Újpalotai Szabadidő Központ. (K.Á.)

’56-os szobrok avatása és díszpolgári címek adományozása

 

„a magyar forradalom
lángoló fényén…
kívül nincs igazi fényünk”
(H. Arendt)

Az 1956-os forradalom és szabadságharc alkalmából a XV. kerületben rendezett sokszínű programsorozat közül kettőt emelünk ki az alábbiakban. 2016. október 20-án, a rákospalotai Széchenyi téren található „Lobogás” című 56-os emlékművet körülölelő területen szoborparkot avattak. 
Leleplezték Hannah Arendt (1906-1975) német zsidó származású amerikai filozófus szobrát - baloldali fotó (Dienes Attila Munkácsy-díjas szobrászművész alkotása) és Zbigniew Herbert (1924-1998) lengyel költő, esszéista, drámaíró, rádiójáték-író és moralista szobrát - jobboldali fotó (Pogány Gábor Benő szobrászművész alkotása). A jeles gondolkodók a kommunizmussal szembeni ellenállás erkölcsi vezéralakjaiként kinyilvánították, hogy 1956 megkerülhetetlen példa és tanulság. Az ünnepségen Hajdu László polgármester köszöntője után beszédet mondtak:  Őexcellenciája Colleen B. Bell, az Amerikai Egyesült Államok Nagykövete, Őexcellenciája Dr. Heinz-Peter Behr, a Német Szövetségi Köztársaság Nagykövete, Michal Andrukonis, ideiglenes lengyel ügyvivő, Dr. Balogh Csaba, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára és László Tamás országgyűlési képviselő. Az avatóünnepségen a Rákospalotai Szilas Néptáncegyüttes „Egy szabad országért” című műsorával szerepelt.

2016. október 23-án, a Hubay Jenő Alapfokú Művészetoktatási Intézmény dísztermében rendezett ünnepség keretében adták át a XV. kerület Díszpolgára címet, melyet idén Nagy Előd festőművész és Vitai Attila, tiszteletbeli kanonok, a Rákospalotai MÁV telepi plébánia korábbi plébánosa kapták. Az ’56-os forradalom és szabadságharc tiszteletére a MÁV Szimfonikus Zenekar adott ünnepi koncertet. (kép és szöveg: K. Á.)

Alapkőletétel a Száraznád utcában

2016. szeptember 18-án, vasárnap délután tartották az Újpalotán épülő református templom alapkőletételi ünnepségét a Száraznád utca 4-6-ban. Mintegy kétszáz fő jelenlétében először dr. Szabó István, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke mondott ünnepi beszédet és imádságot. A püspök utalt a közösség épülő otthonának alapjaira, melyek már az alapkőletétel előtt földbe kerültek.  Ezután Hajdu László polgármester méltatta az esemény jelentőségét és emlékeztetett, hogy az önkormányzat  - többek között – a 2000 négyzetméteres  telek ingyenes átadásával nyújtott segítséget a közösségnek. Fogarasi Gábor, az Újpalotai Református Missziói Egyházközség vezető lelkipásztora köszönetet mondott mindazoknak, akik áldozatos segítséget nyújtottak a közösség működéséhez és a leendő templom megvalósításához. Az ünnepségen jelen volt Kertész Balázs, a templom tervezője, a FINTA Építész Iroda munkatársa. A kétszintes épület alaprajza a mellékelt fotók egyikén tekinthető meg.

Zárásként következett a dokumentumok földbehelyezése: a fémhengert a benne lévő iratokkal Szabó István püspök és Fogarasi Gábor lelkész, a nemzeti színű zászlót Hajdu László polgármester helyezte földbe, a zárófedelet, meghívott vendégként, Nagy Tímea, kétszeres olimpiai bajnok párbajtőr vívó helyzet el. Az ünnepség végén közösen elénekelték a himnuszt és a jelenlévőket az épülő templom mögött található gyülekezeti terembe  szeretetvendégségre invitálták.

(kép és szöveg: Kelemen Á.)                              nti WEBDESIGN