»Kezdőlap  » Galéria  » Képes kalauz  » Online helyi újság  » Civil szervezetek  » Intézmények  » Helytörténet  » Programok  » Kapcsolat 


Az  Újpalotai Közösségi Ház

tervpályázatának győztese

2014. szeptember 23-án délelőtt a XV. kerületi városháza dísztermében a pályázók jelenlétében László Tamás polgármester vezetésével eredményt hirdettek a „Közösségi Ház Újpalotán” tervpályázatáról. A bíráló bizottság döntése alapján megvalósításra javasolja az első helyezést elért és 5 millió Ft-os díjazásban részesült pályaművet, Bődi Imre és Frikker Zsolt építészek (az alábbi fotón) alkotását.
Idézet a győztes pályamű építészeti koncepciójából:

Közösségi ház – közösségi torony

Az 1952-ben felfedezett jerikói torony a régészek szerint a Föld, az emberiség első „közösségi építménye”. A torony építmény mintegy négy méterrel emelkedett a várost körülölelő fal fölé. Léte a kutatók szemében Jerikót a világ első városának előkelő helyére emelte. Feltételezéseink szerint a kúpalakú torony a lakosokat a környező hegyekkel és a lemenő nappal mint égi elemmel összekötő földi elem volt.

A közösségi ház épülete koncepciójának kialakításában a panel lakótelepek építészetében „hagyományosan” kialakult magasházak közötti egy-két szintes kiszolgáló funkciókat tartalmazó építmények képletét nem tartottuk követendő példának. Koncepciónk szerint a közösségi háznak tömegével és homlokzatformálásával hangsúlyosan részt kell vennie a tér alakításában, tükröznie kell a közösségi, közművelődési funkciót.

A panel lakóépületek zárt világával szemben a közösségi háznak nyitottságot kell sugároznia, így intenzív kapcsolatot tud teremteni a főtérrel, és az itt lakó emberekkel. Mindezek alapján a közösségi házat mi egy közösségi toronyként képzeltük el. A közösségi funkciók az előcsarnok átriumos, többszintes közlekedő rendszerére felfűzve egymás fölött helyezkednek el. A közösségi funkciók, az előcsarnok, kávézó, étterem, átriumos közlekedő, emeleti közösségi termek mind a tér felé nyitnak, folyamatos kapcsolatot teremtve a fő térrel.

A torony könnyed, korszerű homlokzati acél-üveg struktúrája transzparensé teszi az épületet. A közösségi torony tömegformálása Újpalota építészeti tradíciójából fakad, a korszerű homlokzati struktúra tudatos szembefordulása a panelek beton homlokzati struktúrájával pedig egy új jövőkép irányába mutat.

Az alábbiakban fotókat közlünk a látványtervekről és a térkialakításról:                              nti WEBDESIGN